Wat is een persoonlijke lening?
Iedereen komt op een bepaald moment in aanraking met het begrip persoonlijke lening. De mensen die er mee in aanraking komen zullen dan allemaal op zoek zijn naar een goedkope kredietverstrekker. Maar wat is een persoonlijke lening precies en hoe werkt het?
Een persoonlijke lening is anders dan bijvoorbeeld een hypotheek. Bij een hypotheek kan de rente bijvoorbeeld veranderen of de looptijd doordat je de ene keer meer kunt aflossen dan de andere keer. Bij een persoonlijke lening loopt dat op een iets andere manier. Bij een persoonlijke lening is het leenbedrag en de looptijd van de lening van tevoren vastgesteld. Ook het rentepercentage is van tevoren vastgesteld en kan na ingang van de overeenkomst ook niet meer veranderen. Als je zo’n lening afsluit, ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Vanaf dat moment los je iedere maand een vast bedrag uit.
Waarom een persoonlijke lening?
Een persoonlijke lening is vooral handig wanneer je precies weet hoe veel geld je nodig hebt om je leendoel te financieren en hoe veel maanden je nodig hebt om dit geleende bedrag, inclusief rente, weer terug te betalen. Je weet dus precies waar je aan toe bent, en dat zorgt voor rust bij grote aankopen, omdat de kans klein is dat je voor verassingen komt te staan waar je niet op zit te wachten.
Hoeveel kun je lenen?
Wanneer je zo’n lening afsluit kun je gemakkelijk geld lenen om een bijvoorbeeld een nieuwe auto, een renovatie of zelfs een wereldreis te bekostigen. Er zijn overigens weinig banken die geïnteresseerd zijn in je leendoel, als je je maar houdt aan de algemene voorwaarden van het contract dat je getekend hebt. Er zijn een aantal factoren die meespelen in het bepalen van jouw maximale leenbedrag:
- Looptijd
- Leeftijd
- Woonplaats
- Woonkosten (denk hierbij aan vaste woonlasten)
- Werkstatus (denk hierbij aan bijvoorbeeld een arbeidsongeschikte werkstatus)
- Andere leningen (denk hierbij aan BKR-registraties en andere betalingsverplichtingen)
- Inkomen
- (In sommige gevallen) het leendoel
Hoeveel jij precies kunt lenen kun je op de website van je kredietverstrekker berekenen waar je vaak ook een vrijblijvende offerte kunt aanvragen.
Voor- en nadelen
Er zijn een aantal voor- en nadelen verbonden aan deze soort lening.
Voordelen van deze vorm van lenen zijn: dat je het bedrag in één keer op je rekening ontvangt, dat het overzicht biedt door de vastgestelde maandlasten, dat je dus van tevoren weet wanneer je klaar bent met aflossen, dat rente aftrekbaar is bij verbouwingen, en dat de rente ook niet kan veranderen door bijvoorbeeld veranderende situaties op de markt.
Nadelen kunnen zijn dat: dat je het leenbedrag en de looptijd ervan tussentijds met geen enkele mogelijkheid meer aan kunt passen, dat je afgeloste bedragen niet opnieuw kunt opnemen, en dat het extra aflossen van je schuld in sommige gevallen een boete op kan leveren.
Persoonlijke lening vergelijken
Ben jij geïnteresseerd in een het afsluiten van zo’n lening? Vergelijk dan online de vele mogelijkheden die er zijn om een persoonlijke lening af te sluiten.
Bron: Financer