Fout in het vonnis van de rechter, wat nu?
De Nederlandse rechters zijn over algemeen heel erg goed. Een onafhankelijke rechter die zijn zeer belangrijk voor onze democratie in Nederland. Toch gaan er nog wel eens dingen fout. Dit is natuurlijk een nachtmerrie voor diegene waar een zaak tegen gespannen wordt, maar rechters zijn ook mensen en kunnen dus ook fouten maken. Wat kunt u doen, wanneer er fouten gemaakt zijn in een zaak?
Cassatie en hoger beroep
Bent u het niet eens met de uitkomst van een zaak over bijvoorbeeld loonvordering of zijn er volgens u fouten gemaakt. Dan heeft u het recht om in hoger beroep te gaan. In civiele zaken staat een termijn voor drie maanden om in hoger beroep te gaan. De zaak wordt opnieuw bekeken door het Gerechtshof en geven een nieuw oordeel en een nieuwe uitspraak. Die uitspraak van het Gerechtshof wordt ook wel het arrest genoemd. Bent u het met die uitspraak ook niet eens dan kunt u nog in cassatie gaan. De cassatie kan alleen behandeld worden bij de Hoge Raad in Den Haag. De Hoge Raad bekijkt of het proces rechtsgeldig is verlopen en er geen fouten gemaakt zijn.
Aantoonbare fouten rechter
Heeft de rechter in het vonnis duidelijke schrijffouten gemaakt, dan is hoger beroep niet nodig om dit te herstellen. Sinds 2002 mogen rechters hun eigen fouten herstellen. Meer informatie kunt u hierover lezen in het Burgerlijk Wetboek artikel 31 en 32. Geeft dit niet genoeg duidelijk en wilt u graag een advocaat hierover spreken? Dat kan via de procesrecht advocaat van Rechtnet.
Mogen rechters alle fouten zelf herstellen?
Wanneer rechters fouten maken in hun uitspraken zult u vaak toch in hoger beroep moeten treden. Zijn er fouten gemaakt zoals: rekenfouten en verschrijvingen. Dan mag de rechter de fout wel zelf herstellen.